* GAZETECİLERİ KORUMA KOMİTESİ’NDEN AÇIKLAMA

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Örgütü (CPJ) Ortadoğu Koordinatörü Joel Campagna, Hrant Dink’in öldürülmesi ardından, Yasemin Çongar’ın soruları üzerine, şunları söyledi. 19 Ocak 2007

“Türkiye, gazeteciler için en tehlikeli sekizinci ülke”

“Sorumlular bulunsun”
“Hrant Dink’in korkunç bir cinayete kurban gitmesi bizi şoka uğrattı ve derin üzüntüye boğdu. Türkiye’deki birçok gazeteci ve yazar gibi Dink de, görüşleri nedeniyle siyasi kovuşturmaya uğramıştı, şimdi de en büyük bedeli ödedi. Türk hükümetini bu suçun cezasız kalmaması için herşeyi yapmaya çağırıyoruz.”

“301 kaldırılsın”
“Gazetecileri öldürenlerin adalet önüne çıkarılmaması, basın özgürlüğünü ve gazetecilerin işlerini yapmasını engeller. Birçok Türk gazetecisi ve yazarı gibi, Dink hakkındaki davalar da kanıtlıyordu ki, Türkiye’deki yasalar, özellikle de TCK 301, yetkililere gazeteciler hakkında siyasi kovuşturma imkanı veriyor. Dink’in anısına saygıyı yansıtacak en uygun adım TCK 301’i kaldırmaktır.”

“15 yılda 18 gazeteci”
“Son 15 yılda 18 gazetecinin yazdıkları nedeniyle öldürüldüğü Türkiye, dünyada gazeteciler için ölüm tehlikesinin en yüksek olduğu sekizinci ülke. Birçok gazeteci cinayeti çözümsüz kaldı. Dink’i öldürenler cezasını çekmeli.”